Morris: Pókháló

 

A káprázatos pók

 

by Henry M. Morris III, D.Min.

A teremtés bizonyítékai

 

Hihetetlen, hogy milyen részletességgel és szépséggel van megalkotva már egyetlen pókháló is. Tudósok felfedezték, hogy a pókhálót alkotó szálak erőssége a megolvasztott kvarc szálakéhoz hasonló. A zoológusok rájöttek arra, hogy a pókok potrohán 1-4 pár fonómirigy található (általában 3 ilyen van). Ehhez még tartozik 7 „selyem” mirigy, amelyek által készülnek az egyedi, különféle szálak a hálón belül.

Az egyik selyem mirigy a selyemgubó szálairól gondoskodik, egy másik pedig az zsákmány „becsomagolásáért” felelős szálakat hoz létre.

E kettő egyformának tűnhet, de mégis mindkettő különböző, egyedi tervezést igényel.

Az egyik mirigy gyártja a „járkáló” szálat, hogy a pókunk még véletlenül se ejtse csapdába önmagát, miközben egy másik arról a ragadós anyagról gondoskodik, ami által a pók megfogja ínycsiklandozó áldozatát. Egyéb finoman szőtt szálak szinte láthatatlanok, hacsak a nap teljes fényében éppen rá nem süt. Ugyanakkor a pók által szőtt selyem igen erős és ellenálló. Fontos kiemelni, hogy a szakítószilárdsága ötször erősebb az acél rugalmasságánál, – elég erős ahhoz, hogy még a rovarok világában igencsak nehéznek számító, és teljes gyorsasággal repülő poszméhet (köznapi nevén dongó) is megállásra kényszerítse.

 

Minden pók a saját fajtájának megfelelő, eltérő hálót készít, és a legelső próbálkozásra már tökéletesen el is készül.

Ezek a nagy összetettséggel működő mirigyek, és igen bonyolult tervezési minták minden kétséget kizáróan az értelmes tervezettségre utalnak.

Egyértelműen leszögezhetjük, hogy a pók nem rendelkezik az agyában azzal az intelligenciával, amivel ez igen bonyolult folyamatnak az elsajátítására képes lenne.

De ugyanakkor az is egyértelmű, hogy ez a genetikai utasítás halmaz, ami által képes ezt megalkotni, már a legelső pókba genetikailag bele lett kódolva az Értelmes Teremtő által.

A szövegünkben Salamon így kezdi az írást: „Négy apró állata van a Földnek, amik bölcsek, elmések” s meghaladják az ember bölcsességét. A pókot, mint egyiket említi ezek közül. Még tanulhatnánk tőlük bölcsességet.

 

Forrás:

http://www.icr.org/article/9376