Dinoszaurusz lágyrészek

 

A dinoszaurusz lágyrészek

 

Készült: 2017. 01. hó

Frissítve: 2018. 01. hó

 

 

Helyzetjelentés a dinoszauruszok körüli vita 2018-as állapotáról

 

A cikk végén egy 195 millió éves dinoszaurusz leletről olvashatnak,

melyben lágyrész található.

 

 

 

Jelenleg egy nagyon fontos tudományos vita zajlik a dinoszauruszok körül, mivel sok lágyrész található bennük.

 

Mi az oka ennek az élénk vitának?

Tény: A lágyrészek csak pár ezer évig maradnak épek.

Az evolúciómodell feltételezése: a dinoszauruszok 65 millió évvel ezelőtt kihaltak. 

Nyilvánvaló, hogy az egyik állítás téves.

 

Mik a lágyrészek?

Fehérje, vér, szerves molekula, vörösvértest, kollagén1, sejt, stb.

 

Közös jellemzőjük:

Csak „rövid ideig”, maximum néhány ezer évig maradnak épek.

 

A múlt

A dinoszauruszok, sárkányok, nagy gyíkok, stb. minden kultúrában és minden évezredben velünk élő valóságok voltak. A dinoszaurusz történetek és ábrázolások (festészet, kerámia) az emberek és a dinoszauruszok együttélését, harcait mutatják be.

 

Az elfordulás

Az evolúciómodell hatására az emberiség nagyobb része elfordult ezektől az emlékektől.2

 

Az első vita

Kb. 50 éve több cikk megjelent, hogy lágy szöveteket találtak dinoszaurusz maradványokban, pl. triceratops szarvban.

Az evolúciómodell támogatói nem voltak hajlandók foglalkozni a kérdéssel. Szinte csak szakmai körökben volt ismert ez az ellentmondás, de ők mélyen hallgattak a problémáról.

 

A közelmúlt

Mark Armitage3, a Kaliforniai Egyetem kutatója, egy montanai ásatáson szintén triceratops szarvat talált, amiben lágy szövetmaradványokra bukkant. Ez a lelet rövid ideig tudományos szenzációs lett, mert bebizonyosodott: ezer évvel ezelőtt dinoszauruszok éltek Észak-Amerikában.

Mi történt ez után?

  • Érthetetlen módon megszüntették Armitage kutatási finanszírozását, holott ilyen jelentős tudományos eredmény esetén minden elfogulatlan ember azt várja, hogy még több finanszírozást és kutatási lehetőséget fog kapni.
  • Armitage a saját kutatásának eredményeit sem közölhette szabadon.
  • Kirúgták egyetemi állásából.
  • Armitage beperelte volt munkaadóját, annak jogtalan intézkedései miatt.

 

A fordulat

2012-ben Szingapúrban, C14-es kormeghatározási módszerrel foglalkozó konferenciát rendeztek, melyen sok orvos is részt vett. A konferencián az orvosok felfedezték, hogy lágyrészek találhatóak a csontokban.

Az evolúciómodell támogatói ekkor sem voltak hajlandók foglalkozni a kérdéssel, de az orvosok nem engedtek az evolucionisták nyomásának. Az orvosok karakán viselkedése miatt végül a lágyrészek megvizsgálásra kerültek és bebizonyosodott, hogy valóban dinoszaurusz lágyrészekkel van dolga a tudományos világnak. Nem lehetett tovább rejtegetni dinoszaurusz lágyrészek ügyét.

 

Elkezdődik a lázas magyarázat keresés

Erre az „evolúciómodell tragédia” orvoslására több megoldási javaslat született például:

A vörös vérsejtekből kieső vas óvja meg a DNS-t és a fehérjéket a lebomlásról.

Csakhogy a vérsejtek membránja nem bomlott meg. Ráadásul a Triceratops szarvat csak 30 cm-rel a föld felszíne alatt találtak, így nagy hőmérséklet-ingadozáson ment keresztül. Nedves is lett, ami azt jelenti, hogy a kollagen és más fehérjék víz hatására még inkább lebomlottak volna.

Egyre másra bukkannak fel ötletek, még egészen elképesztőek is, de megoldást egyik feltételezés sem hozott.4

 

Nincs evolucionista magyarázat

Az evolúciómodell támogatói nem tudják megmagyarázni a szerves maradványokat a dinoszaurusz kövületekben. Hiába az elképzelt megoldások egyre bővülő száma (pl.: vassal való érintkezés, „hűtőszekrény effektus”, stb.) az ellentmondás jelen van a tények és az evolúciómodell feltételezései között.

 

Jelen

Sorra jelennek meg cikkek dinoszaurusz lágyrészekről.5 Az evolúciómodell támogatói jelenleg próbálják a kérdést elbagatellizálni, illetve kikerülni.

 

Lehet, hogy ezért nincs válasza az evolúciómodellnek a dinoszauruszok kihalására, mert rossz idősíkban keresik?

Dr. Farid Abou-RahmeHogyan haltak ki a dinoszauruszok? 

„Az evolucionistáknak gondot okoz ennek a kérdésnek a megválaszolása. Az évek során több mint húsz elmélettel álltak elő, hogy hogyan pusztultak ki dinoszauruszok. Valahányszor egy új tanulmány megjelent, először rámutatott az előző elmélet tudománytalan voltára, és csak ezután ismertette saját elképzeléseit. Nemrég a Time Magazinban és a National Geographic Magazinban6 egyes evolucionisták elismerték, hogy a leglogikusabb válasz az, hogy a dinoszauruszok egy özönvízhez hasonló természeti katasztrófa következtében haltak ki.”7

Dr. Cserháti Mátyás, biológus válogatása az evolucionista találgatásokból:

„Kiéhezés, túlevés, megmérgezés, mérgező gázok, vulkáni por, napfoltok, üstökösök, tömegöngyilkosság, paraziták, a levegő tartalmának megváltozása, emlősök megették a tojásaikat.”8

Alan Charig megjegyzése:

„Mi okozta ezt a sok kihalást, amely egy bizonyos időpontban történt körülbelül 65 millió évvel ezelőtt? Több tucatnyi magyarázatot szolgáltak erre… A baj az, hogy ha előállnánk egyetlen ilyen magyarázattal, azt jelenti, hogy meg kellene magyaráznia minden olyan állat halálát, amely mind a szárazföldön, mind a tengerben élt, de csak egyes egyedekre vonatkoztatva, mivel néhányuk továbbélt az utána lévő időperiódusokban. Sajnos nem létezik ilyen magyarázat.”

 

Volt már olyan helyzet, amikor át kellett írni az evolúciómodell feltételezéseit

1997 előtt evolúciómodell feltételezése a bojtosúszójú halakról az volt, hogy a vízi állatok és a szárazföldi állatok közötti átmeneti formák.

Amikor sorozatban fogtak ki élő bojtosúszójú halakat kiderült, hogy az átmeneti szerveknek kikiáltott szervek (fejlett agy, kezdetleges tüdő és láb, stb.) csupán a fantázia termékei.

Sokak szerint most hasonló a helyzet a dinoszaurusz lágyrészek miatt.

Lehet, hogy most is át kell írni az evolúciómodellt a dinoszauruszok területén?

 

A témához kapcsolódó olvasmányok:

Elbocsátották a professzort, mert felfedezése a dinoszauruszok és az ember egyidejű létezésére mutat.

Prince: Dinoszaurusz-leletek

Bojtosúszójú hal

Nemzetközi Teremtéskutató Intézet.

Curcubet: Dinoszauruszok és emberek

Dr. Adrian Bury eladása a dinoszauruszokról.

 

 

Irodalomjegyzék:

1. Kollagén; a csontok, porcok és kötőszövetek fehérjeanyaga.

2. Három spanyol közül egy azt gondolja, hogy az emberek a dinoszauruszokkal éltek egy időben.

3. Mark Armitage: 

Egy magyar nyelvű cikk: Elbocsátották a professzort, mert felfedezése a dinoszauruszok és az ember egyidejű létezésére mutat.

4. Elméletek és azok bukása:

Creation Ministries International: Lágy dinoszaurusz-szövetek cikkében megcáfolta, hogy vasban gazdag oldat tartósíthatta ezeket a sejteket.

Nemzetközi Teremtéskutató Intézet http://creation.com/

http://creation.com/dinosaur-soft-tissue 2015. december 4-i állapot.

 

5. Néhány cikk a lágyrészekről:

Tíz éve tudósok egy csoportja bejelentette, hogy egy 68 millió éve élt Tyrannosaurus rex csontjából lágyszövetek maradványait vonták ki. A publikáció akkor hatalmas vitákat kavart, néhány évvel később azonban – részben ugyanennek a szakembergárdának köszönhetően – újabb dinoszauruszmaradványokból kerültek elő lágyszövetek.

http://www.origo.hu/tudomany/20150610-dinoszaurusz-ver-felfedezes-fosszilia.html

6. Gore. R. „Dinosaurs”, National Geographic Magazin, 183. évf. 1.sz. 1993. január 26.

7. Azt mondta Isten… (A tudomány megerősíti a Biblia tekintélyét)

HÁRFA Evangéliumi Kiadó Alapítvány (2003) 117. o.

8. Dr. Cserháti Mátyás, biológus: Dinoszauruszok és a Biblia.

 

 

195 millió éves dinoszaurusz-csont lágy szövet nyomait tartalmazza

 

Ivan Szemenyuk

SCIENCE REPORTER

Kiadva: 2017. január 31-én

Frissítve: 2017. március 24-én

 

 

Tudósok fehérje-maradványokat fedeztek fel egy 195 millió éves dinoszaurusz csont belsejében. Ez a lágyszövetnek az eddigi legrégebb ilyen jellegű nyoma, amelyre valaha rábukkantak.

A lelet – egy technikai „tour de france”, amely tartalmának elemzéséhez nem igényli a csont megbontását – a modern laboratóriumi módszerek potenciáljának újabb jele, hogy újabb részleteket tárjon fel azokról a régen kihalt fajokról, amelyeket korábban hozzáférhetetlennek gondoltak.

„A jövőben ez az információ hasznosítható lesz az evolúciós tanulmányok területén annak érdekében, hogy az egymással rokonságban álló fajokat össze lehessen kötni és hogy érthetővé váljon biológiájuk”, mondta Robert Reisz, a Toronto Egyetem paleontológusa és a leletet felfedező csapat tiszteletben álló tagja.

A felfedezés alapjául szolgáló csont egy Lufengosaurus bordája, amely egy hosszúnyakú, növényevő dinoszaurusz, a mai Kína délnyugati részén élt a Jurassic-periódus korai szakaszában.
A felfedezés eredményeit kedden a Nature magazin publikálta.

A kanadai tudósok hogyan készülnek fel a „nagy dobásra”.

Miért éltek tovább a madarak miközben a dinoszauruszok kihaltak? A kutatók szerint ez már egy lerágott csont.

Dr. Reisz taiwani és Changchun-i (Kína) kollégái felnyitották a csontot, hogy olyan pici véredényeket tárjanak fel, amelyek egykor vért tartalmaztak. Az egyik ilyen ér infravörös fénynek való alávetésével és annak elemzésével, hogy az anyagminta milyen eltérő hullámhosszúságú fényt nyel el, a kutatók képesek voltak kivenni az I típusú kollagén kémiai lenyomatát, egy proteinét, amely hétköznapi formájában az állatok építő szöveteiben található meg, beleértve ebbe a véredények falát is.

A tudósok korábbi vizsgálataik során újabbkori fosszíliákban talált kollagént használtak a különböző ősi emlősfajták beazonosítására és megkülönböztetésére. Ez esetben a dinoszaurusz bordájában talált kollagén mennyisége túl kicsi volt ilyen jellegű kategorizációk megtételére.

„A kollagén ott-létét konstatálni tudjuk, de ez számunkra nem elegendő arra, hogy képesek legyünk jellemezni is,” állapította meg Dr. Reisz. A felfedezés jelentősége abban áll, hogy a kutatócsoport képes volt egyáltalán találni a szerves anyagnak bármiféle jelét ilyen ősi mintában. Az eddig ismert legidősebb dinoszaurusz kollagén egy 80 millió éves fosszíliából származik, amelyet Új-Karolina Állami Egyetem kutatói fedeztek fel.

 

A taiwani kutatók, akikkel Dr. Reisz együtt dolgozott, kifejlesztettek egy olyan módszert, amely nem követeli meg az elemzésre szánt csont egyes részeinek megbontását, és lehetővé teszi a nagyon alacsony mennyiségű kollagén észlelését is. Ez lefekteti az alapját a fosszíliák mikroszkopikus feltárásának, amely lehetővé teszi értékes információk kinyerését a kicsi, csont belsejében elzárt proteinekből.

 

„A bizonyítékok felgyülemlése arra utal, hogy a fosszilis csont több, mint egy kődarab”, állítja Martin Sander, a Bonni Egyetem paleontológusa, aki nem vett részt a lelet feltárásában. „Most már tudjuk, hogy több szerves anyag maradt eltárolódva a csontokban, mint amennyit lehetségesnek tartottak, és az alapvető cél az, hogy ezek a megőrzött molekulák felhasználhatók legyenek a dinoszauruszokkal való (evolúciós) kapcsolatok feltárására.

Dr. Sander hozzátette, hogy a megkövült dinoszaurusz DNS – amely egy jóval instabilabb molekula, mint a kollagén – felfedezésére vonatkozó kilátások továbbra is valószínűtlenek maradtak.

A felfedezés egyik érdekes részlete, hogy a véredény tartalmazott némi hematitet, amely egy vasban gazdag ásvány. Dr. Reisz arra gyanakszik, hogy az ásványban található vas közül sok eredetileg a dinoszaurusz véréből származik. A hematitnak olyan antibakteriális tulajdonságai lehetnek, amely elősegítette a kollagén konzerválását a geológiai korszakokon át.

Dr. Reisz a jövő hónapban Kína északi részére utazik, hogy újabb csoport fosszíliákat vizsgáljon, néhány közülük elmondása szerint további nyomokat szolgáltathat a szerves anyagra.

„A célunk az, hogy kijjebb toljuk a határokat és megnézzük, vajon kapunk-e kollagénre utaló jeleket egy ennél is ősibb anyagban.” – mondta.