Titán, a Szaturnusz holdja nagyon fiatalnak tűnik

 

 

Emlékeztető: A Titán,

a Szaturnusz holdja nagyon fiatalnak tűnik

 

 

Forrás: icr.org/article/reminder

 

Írta: Jake Hebert, Ph.D* 

2021. február

 

Fordította: Lukács Tibor

 

 

 

A Cornelli Egyetemhez tartozó Asztrofizikai és Bolygókutatási Tudományos Központ munkatársa, Valerio Poggiali által vezetett tudócsoport a Cassini űrszonda adatainak felhasználásával valamivel többet is megtudott a Titánról, vagyis a Szaturnusz legnagyobb holdjáról. A tudósok a Cassini űrszonda radar-adatainak elemzésével arra a következtetésre jutottak, hogy a Titán legnagyobb tengere, a Kraken Mare legalább 300 méter mély.1 Ám a földi tengerektől eltérően ez a tenger alapvetően metánból, és bizonyos mennyiségű etánból áll. A Titán rendkívül alacsony hőmérséklete lehetővé teszi, hogy ezek a vegyi anyagok folyékony halmazállapotot vegyenek fel. Ez a kutatás két szempontból is arra emlékeztet bennünket, hogy a Titán sokkal fiatalabbnak tűnik annál, mint amire az uniformista tudósok számítottak.

 

A Titán az egyetlen olyan hold a naprendszerben, amelyet sűrű légkör vesz körül. Ez a légkör szinte kizárólag molekuláris nitrogénből áll, de olyan öt százalékát metán alkotja. A Napból származó ibolyántúli sugárzás, valamint a töltött részecskék, amelyeket rendkívül nagy sebességre felgyorsít a Szaturnusz mágneses tere, széthasítják a nitrogén- és metán-molekulákat.2 Ezt követően az így létrejövő alkotóelemek kémiai reakciók során etánná, valamint propánná, acetilénné és benzollá egyesülnek.3 

 

A világi tudósokat az lepte meg nagyon, hogy a metán olyan gyorsan bomlik le, hogy már egyáltalán nem maradhatott volna metán a Titánon, ha az több milliárd éves:

 

A Titánt elérő napsugárzás – amelynek intenzitása a földi napsugárzásnak alig egy százaléka – folyamatosan etánná alakítja a légkörben lévő metánt. Poggiali szerint ez a folyamat durván tízmillió év alatt teljesen eltüntetné a metánt a Titán felszíni tározóiból.1

 

Mivel az uniformista tudósok úgy vélik, hogy a Titán sokkal öregebb néhányszor tízmillió évnél, ezért úgy vélik, hogy a Titán légkörében lévő metán talán folyamatosan pótlódik a kriovulkánok kitöréseiből vagy a bolygó kérgén keresztül zajló lassú szivárgásból.4 De az eddigiekben nem sikerült megfigyeléseken alapuló bizonyítékokra szert tenni a feltételezett pótlódási folyamatokról.

Még ha a metán valamilyen módon valóban pótlódna is, a Titán légkörének életkora akkor is legfeljebb egymilliárd év lehet, ami a világi elképzelések szerint nagyon rövid idő. Ez a felső határ annak a ténynek köszönhető, hogy a Titán légkörében zajló kémiai folyamatoknak sokkal több felszíni metánt kellett volna létrehozniuk, ha ennél hosszabb ideje zajlanának. 4

 

A metánnal nem érnek véget a problémák azok számára, akik abban hisznek, hogy a világegyetem nagyon öreg. Az etán is gondot okoz a számukra. 

Miután az etán létrejön a Titán légkörében, a felszínre kell hullania. A bolygókutató tudósok meg vannak győződve arról, hogy kémiai szempontból stabil maradna. Számításaik szerint hosszú idő alatt több száz méter mély, az egész Titánt beborító etán–óceánnak kellett volna kialakulnia.3,5 A tudósok úgy tervezték meg a Huygens-szondát, amely 2005-ben leszállt a Titán felszínén, hogy folyékony és szilárd felszínen is képes legyen leszállni.6

Mint kiderült, ezek a folyadéktömegek a Titán felületének csak egy kis töredékét borítják, és szinte kizárólag a pólusok közelében helyezkednek el.7 Az északi pólus közelében lévő tavak pedig elsősorban metánból, nem etánból állnak.8 A jelek szerint a Titán légkörében zajló etántermelődés csak viszonylag rövid ideje zajlik!

 

Az alacsonyabb szélességi körökön erősebb a napsugárzás, ezért az egyenlítő közelében lévő metántavaknak alig néhány ezer év alatt el kellett volna párologniuk.7 Azt még a világi tudósok is elismerik, hogy a Titán felszínén „meglepően kevés nyom utal erózióra”.9

 

A Titán valóban fiatalnak tűnik.3 

A légköri metán jelenléte, 

a hatalmas etántavak hiánya, 

az egyenlítői metántavak megléte 

és a csekély mértékű felszíni erózió mind arra utal, hogy a Titán maximális lehetséges életkora messze elmarad attól, amire az uniformista tudósok számítottak. 

 

 

A Titán tényleges életkora legfeljebb néhány ezer év lehet. A teremtésben hívők ezen nem lepődhetnek meg, mivel az Úr Jézus Krisztus körülbelül 6000 évvel ezelőtt alkotta meg a Titánt és a többi égitestet.10,11

 

 

 

 

 

 

 

 

Hivatkozások

 

1. B. Friedlander: A csillagászok szerint a Titán legnagyobb tengere 1000 láb mély. Phys.org. Posztolva: phys.org-on 2021. január 21, hozzáférés: 2021. január 27.

 

 

2. Titan: In Depth. NASA Tudomány: Naprendszer feltárása. Frissítve 2019. december 19-én.

 

 

3. Coppedge, DF 2006. Titán vs. évmilliárdok. Cselekedetek és tények. 35 (8).

 

4. A NASA-kutatás arra ad becslést, hogy milyen régóta működik a Titán kémiai üzeme. NASA. A nasa.gov oldalon megosztva 2012. április 24-én, hozzáférés: 2021. január 28.

 

5. L. M. Lara, R. D. Lorenz, R. Rodrigo. 1994. Folyékony és szilárd anyagok a Titán felszínén: egy új fotokémiai modell eredményei. Planetary and Space Science. 42. (1): 5-14.

 

6. K. Haynes: Földet érés a Titánon: Hogyan vezettünk vizsgálatot egy másik bolygó holdján. Astronomy. Az astronomy.com oldalán megosztva 2018. október 19-én, hozzáférés: 2021. január 28.

 

7. B. Thomas. 2012. Fiatalnak tűnő metán-tavak a Szaturnusz holdján. Creation Science Update. Az ICR. org oldalán megosztva 2012. július 16-án, hozzáférés: 2021. január 28.

 

8. P.S. Anderson: A tudósok újabb meglepő felfedezést tettek a Titán tavairól. EarthSky. Az earthsky.org oldalán megosztva 2019. április 23-án, hozzáférés: 2021. január 28.

 

9. A Szaturnusz Titán nevű holdján Föld-szerű erózió mehetett végbe. Space. A space.com oldalán megosztva 2012. július 23-án, hozzáférés: 2021. január 28.

 

10. 1.Móz. 1: 14-19 és Kolose 1: 16-17.

 

11. A számok összeadása a bibliai időrendben megadja a Föld és az univerzum 6000 éves korát.

 

 

* Dr. Jake Hebert a Teremtéskutató Intézet tudományos munkatársa. Ph.D.-t fizikából a Dallasi Texas Egyetemen szerezte.

 

 

 

 

Előző írás a témában:

 

Maggie McKee: Bolygótudomány: működés közben elkapva

Talán most láthatunk a Naprendszer legkülönlegesebb objektumai közül néhányat dicsőségük legritkább pillanatai közben.

Forrás: Nature, 30 January 2013

 

 

 

 

Következő cikk: 

 

Don Batten: A föld kora. 

101 bizonyíték a föld és az univerzum fiatal kora mellett