Mikroszkóp kimutathat kollagént

 

 

A mikroszkóp kimutathat kollagént

a fosszilis csontokban

 

 

 

Brian Thomas PhD*

2020. december 30.

 

Forrás: https://www.icr.org/article/microscopy-may-detect-fossil-bone-collagen/

 

Fordította: Konkoly Dávid

 

 

 

A cikk főbb pontjai:

 

•Szekuláris tudósok rendszeresen találnak 

szerves anyagokat gerincesek ősmaradványaiban

 

•Az olyan szerves anyagok, mint a fehérje,

nem tud fennmaradni többmillió éven át,

különösen forró környezetben nem.

 

•Úgy tűnik, hogy a mikroszkóp kimutat

kollagén-maradványokat fosszilis csontokban

 

•A Dél-Texasi Diadectes fosszília a kollagén

jelenlétét mutatja, amely tény összhangban

van a fosszília néhányezer éves korával.

 

 

 

Az ICR lelkes követőinek ismerő lehet kutatásunk a fosszíliákban található ősi szövetekről. Több, mint 100 lektorált szekuláris publikáció mutatja, hogy bárki felfedezhet eredeti szövetmaradványokat a fosszíliákban a világ bármely pontján.1 A még mindig puha szerves anyagokat szinte minden kontinensről.2 Ezek a szerves anyagok a fosszíliákban fennmaradhattak az ICR Dallas-i irodáihoz közel is, ahol a nyári napfény a földet szabályosan háromszámjegyű hővel süti?

 

 

Az ICR új kutatása, mellyel együttműködik egy díjnyertes mikroszkópiával foglalkozó személlyel, a Dél-Texas-i fosszíliákat vette górcső alá. Egyetlen ősi organizmus sem marad fenn egymillió év elteltével, különösen nem a Texas-i forróságban, ahol a magas hőmérséklet felgyorsítja a biokémiai bomlást.3 Ha ősi szerves anyagok kerülnek elő kőzetek fosszíliáiban, akkor azok minden eddiginél fiatalabbnak tűnnek.

 

 

Létezik egy módszer, amely a csontokban található fehérje-kollagéneket veszi célba, ezt cross polarized light microscopy-nak (kereszt-polarizált fénymikroszkópia, XPOL) hívják. A kutatás csontok nagyon vékony részeinek előkészítésével kezdődik. A kereszt-polarizált mikroszkóp képes letapogatni olyan részeket a mintában, ahol valami eltéríti a fényt. A csontban ez a valami a kollagén.

 

 

 

1. ábra: a Diadectesről készült XPOL-fény mikrográf

 

 

 

A friss csont sűrűn tartalmaz kollagént, amely a kereszt-polárok alatt élénksárgának látszódik. A kollagén nélküli csontok majdnem feketének tűnnek – nem mutatnak képet.4 E két véglet között az ősi csontok kollagén nyomait mutatják, amelyek a fénynyalábokat eltérítik a detektorban.

 

Valóban megnéztük ezeket a látványos XPOL-képeket nagyon idős fosszíliákról, amelyek pontosan megmutatták, hogy a kollagénnyomok mit tesznek a polarizált fénnyel. Az 1. ábra egy kihalt, Diadectes nevű alligátor méretű négylábú megkövült csontját mutatja a híres Dél-Texasi vörös rétegekből. A kis fekete pöttyök azok olyan hézagok, melyek korábban csontsejteket tartalmaztak. A hosszú csíkok mutatják a csontban lévő kollagén vonalas mintázatát.

 

 

 

2. ábra: A Diadectes csontjáról XPOL alatt készült mikroszkopikus kép elsőosztályú vörös késleltetett hullámtáblás eljárással

 

 

 

 

Az elsőrendű késleltetett hullámtábla5 kellék megnöveli a fényhajlító közeg jelenlétét, amely ebben a Perm-kori csontban jelen van, egy körülbelül 280 millió éves szekuláris kort rendelve hozzá. A 2. ábra ugyanazt a pontot mutatja, mint az 1. ábra a Diadectes csontján belül, azonban az elsőrendű vörös hullámtáblával, amely az aranyszínű fény némely fázisát eltolja más színek felé. Amíg a kollagén beágyazódva marad a csontállományban, addig a kék aranyra vált és fordítva, miközben a mikroszkópot kezelő forgatja a mintát. Nézd meg a videót az oldal tetején, hogy lásd a fényeltolást a részben kollagént tartalmazó fosszilis csonton keresztül.

 

Az XPOL fénymikroszkópia csak egy eszköz – több tucat másik mellett – amit a tudósok arra használnak, hogy segítsenek leírni a fosszilis csontban található kollagént. 

 

 

A másik, több mint 100 lágyszövet felfedezéssel együtt ezek a csontok néhányezer évesnek, és nem millió évesnek tűnnek. Ezeknek az állatoknak a Noé-i özönvíz során néhány ezer évvel ezelőtt, hatalmas vörös talajrétegekbe való betemetődése tud számot adni a kollagén jelenlétéről a Texas-i hőség ellenére.

 

 

 

 

 

 

Hivatkozások

 

1. Lista a biomateriális fosszíliákról szóló tanulmányokról (javított). Online dokumentum. A doc.google.com-on megosztva, hozzáférés: 2020. november 8.

 

 

2. B. Thomas, 2020: A lágyszövet fosszíliák gyanút keltő irányvonalakat hoznak felszínre. Acts & Facts. 49 (11): 9.

 

 

3. B. Thomas, 2019: A kollagén túl gyorsan bomlik le az evolúciós időszámításhoz mérve. Acts & Facts. 48 (8): 9.

 

 

4. Két pár polarizált napszemüveget használata, két lencsét a szemek elé igazítva, az egyiknek a másiktól 90 fokkal való elforgatása mutatja a kereszt-polárok fénykioltó hatását.

 

 

5. Lásd a Compensators and Retardation Plates c. kiadvány bevezetőjét. Olympus. Az olympus-lifescience.com-on megosztva.

 

 

*Dr. Thomas az Institute for Creation Research (Teremtéskutatási Intézet) tudományos főmunkatársa, PhD fokozatát a University of Liverpool-on szerezte paleobiokémia szakon.

 

 

Erre a cikkre hivatkozik: Brian Thomas, Ph.D. 2021. Microscopy May Detect Fossil Bone Collagen (A mikroszkóp kimutathat kollagént a fosszilis csontokban). Acts & Facts. 50 (1).

 

 

 

 

 

Előző cikk: Dinoszaurusz lágyrészek

 

 

 

Kapcsolódó anyagok:

 

Mi történt a dinoszauruszokkal? Megfulladtak!

 

 

Dinoszauruszok kihalásának idejével kapcsolatos kérdések

 

Át kell írni a tankönyveket a megkövesedéssel kapcsolatban állítja Mary Schweitzer paleontológus professzor. – Az idézet innen.